Skip to main content

Toko Mokum

'Toko Mokum - Indische eetcultuur in beweging' was de naam van de expositie van Riboet Verhalenkunst in samenwerking met het Amsterdam Museum over Indische en Indonesische toko's in Amsterdam.

De tentoonstelling was te zien van 22 juni 2023 tot en met 21 januari 2024 in Amsterdam Museum aan de Amstel 51 (voorheen De Hermitage). Riboet werkt momenteel aan een nieuwe, landelijke versie van de expositie in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

 

2023 Toko Mokum Amsterdam Museum Riboet VerhalenkunstToko Mokum in Amsterdam Museum

Riboet Verhalenkunst is een kunstcollectief van bevlogen makers met een Indische en Molukse achtergrond. Vanaf 22 juni 2023 presenteren ze ‘Toko Mokum - De Indische eetcultuur in beweging’, een tentoonstelling over Indische en Indonesische toko’s in Amsterdam, gemaakt in samenwerking met het Amsterdam Museum.

In de tentoonstelling zijn vijf videoportretten te zien van Amsterdamse toko’s. Drie daarvan bestaan al tientallen jaren, twee zijn nieuwe initiatieven van jongere generaties. Welke betekenis hadden en hebben de toko’s voor de stad en haar buurten? Welke ontwikkelingen maakten de toko’s door? En bieden ze nog steeds het thuisgevoel waarvoor de eerste generatie Indische Nederlanders en Molukkers naar de toko ging?

De traditionele kookschriftjes, vaak handgeschreven receptenboekjes die in veel families rouleren, vinden ook een plek in de expositie. Want de lekkerste nasi goreng is toch die volgens oma’s recept. En hoe zit het met het uitroepen van de Indische rijsttafel tot Nederlands immaterieel erfgoed? In een speciale rijsttafel-installatie komen verschillende meningen hierover aan bod.

Riboet Verhalenkunst vangt met de tentoonstelling ‘Toko Mokum’ de verhalen van de Amsterdamse toko’s nu ze er nog zijn. En biedt ook de jonge generaties een podium. Onder andere door fotograaf Jonathan Tang, zoon van tokohouders, zijn visie op toko’s in deze tijd te geven. Hij toont met zijn kunstwerk de veranderde interactie tussen winkels en klanten.  Aan de tentoonstelling is ook een podcast gekoppeld waarin Riboet Verhalenkunst op zoek gaat naar nog meer mooie verhalen achter Toko Ramee, Toko Bandung, Toko Joyce, Stick-Up Indofood en MIKO. (via Spotify en Apple podcast te beluisteren onder Riboet Verhalenkunst/ Toko Mokum).

Toko Mokum is onderdeel van ‘Collecting the City #3’; van 23 juni 2023 t/m 21 januari 2024 te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel 51 (op de tijdelijke locatie in de Hermitage). Riboet Verhalenkunst werkt daarnaast aan een landelijk vervolg van deze expositie, die in 2025 in Museum Sophiahof te zien zal zijn, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. Het project is mede mogelijk gemaakt door V-fonds/ Houd je erfgoed levend, VSBfonds en StichtingAmsterdam750.

 

Toko Mokum