Profiel

Castel Bianco bestaat sinds januari 2010 en is opgericht door theatermaker en performer Elsbeth Vernout. Castel Bianco zoekt naar verbindingen tussen kunst en maatschappij. Door middel van theater, interactieve verhalenprogramma's en festivals, met actuele en historische thema’s als uitgangspunt. Per activiteit zoekt Castel Bianco samenwerking met geestverwante makers, artiesten, producers, regisseurs en andere creatives om de plannen uit te voeren.

Castel Bianco maakt onder andere modern en maatschappijkritisch muziektheater waarbij inhoud net zo zwaar weegt als vorm en waarin serieuze thema's voorbij komen terwijl toch de luchtigheid behouden blijft. Dit resulteerde al in de theatervoorstellingen '1917', een experiment in tekst en vorm naar aanleiding van het onstaan van het Dadaïsme, ‘Frits! Laten we lastig zijn' over en met Frits Lambrechts, Het Scheve Huis', optimistisch crisistheater naar aanleiding van de aanleg van de Noord-Zuidlijn onder Amsterdam, 'Gegijzeld’, muziektheatervoorstelling naar aanleiding van de Molukse acties in de jaren zeventig, en ‘Deze en Genen’, een theatersolo over de zoektocht naar Indische roots. Ook de interactieve Verhalenkast van Riboet Verhalenkunst en het daaruit volgende Café Riboet zijn bij Castel Bianco ondergebracht. Riboet werkt in opdracht van musea, festivals en culturele instellingen en wordt ondersteund door Stichting DOEN en VSBfonds.

 

Castel Bianco stelt onderwerpen aan de kaak die er toe doen en combineert theater, antropologie en journalistiek tot artistieke producties met een noodzaak. Onder het motto: ‘Theater viert de mysterieuze oneindigheid van de menselijke verbeelding en blijft reflecteren op de betekenis van het leven.’ (Pierre Audi, 2009)

 

Fundament voor deze aanpak is gelegd door de samenwerking van Elsbeth Vernout met regisseur en theatermaker Selma Susanna. Hun aanpak komt voort uit de kleinkunst en is licht en voor een groot publiek toegankelijk. Dit in tegenstelling tot wat de soms serieuze en heftige thema’s doen vermoeden. Het doel is om het publiek een mooie en muzikale theaterervaring mee te geven, die inhoudelijk sterk is en nog lang naklinkt.