Riboet Verhalenkunst is een in 2012 opgericht collectief dat bestaat uit Wendy Ripassa (communicatie), Martijn Grootendorst (video) en Elsbeth Vernout (theater). Ze hebben hun creatieve krachten gebundeld om met de Verhalenkast in een live setting verhalen te verzamelen (oral history) in samenwerking met musea en festivals. Een selectie uit de verhalen wordt weer omgezet in andere kunstuitingen, zoals liedjes, muziek of theater, die onder meer getoond worden tijdens Café Riboet. Riboet heeft hiervoor eigen artistiek talent in huis en werkt ook samen met andere inspirerende kunstenaars en muzikanten. Riboet Verhalenkunst streeft naar langdurige samenwerkingen met museale instellingen en verlevendigde al diverse collecties en tentoonstellingen met verhalen die ze in een live en theatrale setting verzamelen.

Riboet Verhalenkunst wordt gesteund door het BankGiroLoterij Fonds

image001

Samenwerking

Samenwerkingspartners van Riboet zijn het Haags Historisch Museum (o.a. ontwikkeling en uitvoering van CaféMijnDenHaag*), Stadsmuseum Zoetermeer (o.a. ontwikkeling en uitvoering van Zoetermeerse Bazar), het Indisch Herinnerings Centrum (ontwikkeling en toewerken naar expositie 'zwijgverhalen') en het Joods Historisch Museum (o.a. meedenken over de rol van verhalen in de nieuwe plannen voor het Holocaust Museum). Verder voerde Riboet al projecten uit voor en met onder meer het Nationaal Archief, Theater de Nieuwe Regentes, Theater De Vaillant, Rumah Kita, Het Van Eesterenmuseum, literair festival Winternachten, de Tong Tong Fair. Nieuwe samenwerkingen staan op stapel.

Het Indisch Zwijgen? Me Hoela!

Het Indisch Zwijgen 1Veel verhalen over en uit de voormalige Nederlandse kolonie zijn verzwegen, omgeven door taboes en geheimen of weggemoffeld uit schaamte of uit gebrek aan belangstelling. Wij zeggen daarover: Me Hoela!

Het Indisch Zwijgen? Me Hoela! is een project van Riboet Verhalenkunst. Iedereen met een mooi verhaal over zijn of haar band met de voormalige Nederlandse kolonie kan in de verhalenkast LIVE voor de camera en voor het publiek plaatsnemen. Zo ontstaat niet alleen een bijzonder interactieve evenement, maar op den duur ook een levende verhalenbank. De filmpjes worden gedeeld via sociale media via de Facebook pagina van Het Indisch Zwijgen? Me Hoela.

In 2015 heeft Het Indisch Zwijgen Me Hoela! wegens uitbreiding van de activiteiten de naam veranderd in Riboet Verhalenkunst. Het Indisch Zwijgen? Me Hoela! is nu één van de projecten van Riboet Verhalenkunst.